Kokeet ovat nyt ohi, niitä oli yhteensä neljä. Kaksi kokeista oli avoimien kirjojen kokeita, yhdessä sai olla mukana yksi apu-A4. Tiomanin reissun jälkeen lähinnä luin kokeisiin, en tehnyt mitään sen ihmeellisempää. Kaikista eniten panostin keskiviikkoiseen Water treatment process – kurssin kokeeseen, koska sen asia oli kaikista vaikeinta.
Maanantain koe oli civil engineering puolen Water resources engineering, jossa aiheena oli hydrologia ja hydrauliikka. Tässä avoimien kirjojen kokeessa oli aikaa kaksi tuntia ja kysymyksinä neljä tosi työlästä laskua. Todella lyhyen ajan vuoksi tuli aika hätä, enkä ehtinyt tehdä kaikkia tehtäviä kunnolla. Tiistaina ei ollut koetta, ja illalla osallistuin Skypen kautta peruskirja-uudistuskokoukseen, jossa saatiin kuulla mielenkiintoiset alustukset nykyisen (vuonna 1974) hyväksytyn peruskirjan syntyvaiheista.
Keskiviikkona sitten vaikein minun tenteistäni, ja aiheena vesien käsittely. Aikaa taas kovin vähän ja tekemistä paljon. Kummassakin tentissä olisi todennäköisesti pärjännyt parhaiten sillä, että olisi opetellut ulkoa ainakin kaikki esimerkit ja sen lisäksi mahdollisimman paljon kaikkia muita asioita. Minun lukemiseni on tähänkin asti ollut yleensä sitä, että olen koittanut ja halunnut ymmärtää asiat. Täällä olisi kuitenkin vain pitänyt osata asiat mekaanisesti ja koepaperin saatuaan kirjoittaa / laskea koko ajan todella tehokkaasti. Miettimiselle ja ajattelemiselle ei todellakaan jäänyt aikaa.
Torstain Environmental Technology –tenttiin en lukenut kovinkaan paljoa, koska tähänkin tenttiin sai tuoda kirjoja ja luentomuistiinpanoja (power point diat) mukana. Valmistauduin katsomalla luentojutut läpi, että löytäisin oikean kohdan mahdollisimman nopeasti. Tämä tentti oli suhteellisen helppo, koska se oli ympäristötekniikan perusteet ja kurssi oli tarkoitettu ei-ympäristötekniikan opiskelijoille. Yksi lasku sujui hyvin ja sain vastattua kaikkiin kysymyksiin suhteellisen hyvin. Hieman ihmetystä kuitenkin herätti tapa kysyä essee-kysymyksiä: Ympäristöstä on viime aikoina löydetty uusia yhdisteitä, jotka on nimetty emerging contaminants. Ja sitten täytyi kertoa näistä yhdisteistä. Ongelman aiheutti se, että ympäristöstä on viime aikoina löydetty aika paljon erilaisia yhdisteitä (esim. PCB, fluoratut yhdisteet…), ja nyt piti keksiä juuri se / ne oikeat, joita professori haki. Tämän pelasti sitten luentoprujusta löytämäni dia, jossa kerrottiin näiden yhdisteiden olevan hormoneja, jotka päätyvät ympäristöön mm. jätevedestä ja aiheuttavat kaloilla lisääntymisongelmia.
Perjantain Jätteiden ja lietteiden käsittely –tenttiin valmistauduin lukemalla lietteisiin liittyvää asiakirjaa, jossa kerrottiin erilaisista mahdollisuuksista käsitellä lietettä (kompostointi, poltto, kuivaus…) Sen lisäksi tein A4-sivun, tietysti mahdollisimman pienellä kirjoituksella. Kokeen liete-osio oli monivalintaa (se oli tiedossa), mutta tanskalainen professori oli päättänyt kysyä pikkutarkkoja lukuja esimerkiksi lietteiden määrästä; lietteiden käsittelyn kustannusten osuutta jätevesien käsittelyn kokonaiskustannuksista; sitä osuutta Aasian väestöstä, joka kuuluu jätevesien käsittelyn piiriin ja lietteen kosteuspitoisuutta (10 % tarkuudella) jonkin tietyn kuivausprosessin jälkeen. En siis ollut lukenut tuollaisia asioita lainkaan, onneksi osa monivalinnoista oli hieman helpompia. Jäteosion kysymykset olivat pääosin ihan hyviä ja osasin niihin suurimpaan osaan vastatakin. Paikoin täytyi kuitenkin arvata oikein, mitähän luennoitsija juuri haluaa vastattavan.
Yhteenveto: En ollut osannut lukea oikeita asioita oikealla tavalla. Aikaa oli todella vähän, ja ajattelun mahdottomuus vaivasi todella paljon. Uskoisin ja toivoisin kuitenkin osanneeni riittävästi, jotta pääsisin kursseista läpi. Ja enhän tietenkään halua viedä paikallisten hyviä numeroita, koska he tarvitsevat niitä minua enemmän. :) Täällä kurssin arvosanat käsittääkseni laitetaan Gaussin-käyrään ja joidenkin paikallisten opiskelijoiden keskiarvon täytyy olla riittävän korkea, jotta heidän stipendinsä tai tutkijakoulupaikkansa jatkuisi. Mutta pääasia on se, että kokeet ovat ohi! :)
Nyt viikonloppuna on sitten vihdoin onneksi ehtinyt viettää aikaa myös kavereiden kanssa. Perjantai-iltana käytiin Girtelin, Annikan, Annikan siskon sekä englantilaisen ja singaporelaisen pojan kanssa ensin syömässä Singapore-joen varrella ja sitten todella hienossa, isossa ja kalliissa clubissa nimeltään Ministry of Sound. Täällä yökerhot taitavat poikkeuksetta olla valtavia kompelekseja useine puolineen. Tämän yökerhon sisällä oli jopa liukuportaat. :)
Lauantaina käytiin yliopiston kampusalueella lounaalla ranskalaisten Marie-Lysin ja Paulinen sekä ruotsalaisen Erikin kanssa. Marie-Lys ja Pauline olivat kanssani samalla Water resources engineering –kurssilla. Täällä Wapun vietto ei ole lähellekään Suomen veroista, paikalliset opiskelijat taitavat lukea kokeisiinsa. Ruotsalaiset juhlivat kuitenkin perinteisesti Valborgia, ja liittynemme heidän seuraansa huomenna.
Kävimme Antin kanssa myös pgp:llä. Huoneeni oli kuulemma oikeasti pienempi kuin kuvista saaman käsityksen perusteella olisi arvioinut. Koska en ollut ostanut uusia hajusteita pitkään aikaan, huone haisi patjan takia kamalalta. Kuitenkin pgp:llä oli hyvä ja mukava asua. Nyt opiskeluaikana on joutunut niin monesti muuttamaan, että oppinut sen, että vaikka poismuuttaminen on aika haikeaa, on aina seuraavassakin paikassa ollut mukavaa.
Antilla alkoi tällä viikolla koulu. Kurssit ovat kuulemma suhteellisen helppoja, mutta ihmiset tosi ystävällisiä. Paikalliset opiskelukaverit ovat kuulemma noin 17-vuotiaita, mutta muut vaihtarit (mm. Ranskasta, Meksikosta) näyttivät hieman vanhemmilta. Sen lisäksi yksi japanilainen vaihtarityttö on syyskuussa tulossa Suomeen, Oulun yliopistoon, vaihtoon. Pieni maailma! :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment